субота, 27 квітня 2024 г.

Київрада розпочала процес відведення ділянки в центрі столиці в оренду компанії Кличка-молодшого

Київрада розпочала процес відведення ділянки в центрі столиці в оренду компанії Кличка-молодшого

Столична міськрада надала дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо надання ділянки на вул. Б. Хмельницького, 34, літ. Б, Б' в оренду ТОВ “ВІТ-Плюс”, бенефіціаром якого є брат очільника Києва Володимир Кличко. Надалі Київрада зможе здійснити відповідний землевідвід, а вказана компанія отримає можливість побудувати там адміністративний або офісний будинок. Таким чином, депутатський корпус заплющив очі на багаторічні скандали щодо цієї адреси: саме там знаходиться будівля, яка свого часу знаходилася в комунальній власності, яка, ймовірно, неправомірно використовувалася готелем Кличка-молодшого “11 Mirrors” і яка на сумнівних підставах опинилася в його власності.

Як стало відомо KВ, під час сьогоднішнього засідання столична міськрада погодила проєкт рішення №08/231-887/ПР від 14 липня 2023 року щодо надання ТОВ “ВІТ-Плюс” дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення в оренду земельної ділянки на вул. Б. Хмельницького, 34, літ. Б, Б' у Шевченківському районі Києва.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Суб'єктами подання цього документу виступили заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) з питань здійснення самоврядних повноважень Петро Оленич і Департамент земельних ресурсів КМДА. У сесійній залі за затвердження вказаного проєкту рішення проголосували 63 депутати.

Йдеться про ділянку площею 0,11 га з обліковим номером 76:013:0204. ТОВ “ВІТ-Плюс” планує отримати цю землю “для будівництва та обслуговування адміністративних будинків, офісних будівель компаній, які займаються підприємницькою діяльністю, пов'язаною з отриманням прибутку”. Як зазначено в пояснювальній записці до проєкту рішення, на цій ділянці розташований нежитловий будинок загальною площею 1419,3 кв.м, який належить вищезгаданій компанії. Також уточнюється, що, відповідно до Генерального плану Києва, ця земля за функціональним призначенням належить до території громадських будівель і споруд (існуючі).


Матеріали аерофотозйомки цієї ділянки

Варто зазначити, що, як повідомив під час пленарного засідання секретар Київради Володимир Бондаренко, міський голова Києва Віталій Кличко заявив про конфлікт інтересів при розгляді даного питання. Відповідно, якби очільник столиці був присутній на засіданні, він не мав би права голосувати за цей проєкт рішення і брати участь в його обговоренні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як повідомляла KВ, вищезгадана будівля тривалий час знаходилась у комунальній власності, а її орендарем до 2019 року було ТОВ “Альтернатива” – компанія із орбіти Сергія Алєксєєва та Сергія Боярчукова, які є близькими товаришами Віталія Кличка. При цьому, в Київраді неодноразово піднімалося питання щодо нецільового використання даного об'єкту нерухомості. Так, замість розміщення там музею та бібліотеки, як це було передбачено відповідним договором оренди, укладеним з КМДА, ця будівля використовувалася готелем “11 Mirrors”, який належить брату очільника міста – відомому в минулому боксеру та готельєру Володимиру Кличку. У зв'язку з цим, зокрема, деякі депутати міськради закликали столичну міськдержадміністрацію застосовувати штрафні санкції до орендаря або "виселити" його. Втім, жодного результату такі заяви не мали. 

Читайте: Тройное лобби: семейство Кличко не готово отказаться от здания в центре Киева

Надалі, наприкінці 2019 року, власником даної споруди стало вищезгадане ТОВ “ВІТ-Плюс”, власником якого є все той же Кличко-молодший. При цьому, і порушення умов орендної угоди, і приватизація вказаної будівлі ще влітку 2019 року зацікавили правоохоронців – відповідне кримінальне провадження було відкрито Державним бюро розслідувань (ДБР). Зокрема, слідчі припускали, що посадові особи КМДА “за попередньою змовою з невстановленими особами вчинили дії, спрямовані на заволодіння майном територіальної громади Києва”. 

Читайте: Новогодний подарок: “отель Владимира Кличко” вновь попал под арест

Станом на сьогодні жоден з можливих фігурантів відповідного слідства не був притягнутий до відповідальності.

Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував вищезгаданий Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень та курує в Києві земельні та містобудівні питання.

Читайте: Засідання Київради 29.02.2024 року: онлайн-трансляція та порядок денний

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, КМДА, київрада, Віталій Кличко, тов, валентина пелих, петро оленич, земельна ділянка, проєкт рішення, земельне питання, володимир кличко, Сергій Боярчуков, сергій алєксєєв, Віт-Плюс, тов альтернатива, тов віт-плюс, департамент земельних ресурсів кмда, проєкт землеустрою

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій