понеділок, 20 травня 2024 г.

Лобісти містогвалтівного законопроєкту №5655 продовжують вперто просувати його

Лобісти містогвалтівного законопроєкту №5655 продовжують вперто просувати його

Заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська (на фото праворуч) просуває містогвалтівний законопроєкт №5655, який досі ані підписав, ані ветував Президент Володимир Зеленський. Попри це, Козловська закликає представників органів місцевого самоврядування (ОМС) допомагати у впровадженні закону, який обурює і представників ОМС, і представників профільних асоціацій. Головна авторка та лобістка №5655 – очільниця партії “Слуга народу” та голова комітету Верховної Ради (ВР) з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк (на фото ліворуч) – уникає публічного спілкування. Традиційно з-за забудовних схематозів “стирчать вуха” секретаря комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Дмитра Ісаєнка (на фото в центрі), обраного в ВР від “ОПЗЖ”, який також є віцепрезидентом Конфедерації будівельників України та фактичним власником групи девелоперських компаній “Perfect Group”.

Про це KВ стало відомо з авторської колонки на “Лівому березі” Вікторії Олейник (Рух Чесно).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“18 січня відбулась чергова зустріч, де автори тексту законопроєкту [№5655] обговорювали з ОМС проєкт. Вони також запрошували до співпраці у впровадженні закону, який ще не підписаний та й взагалі може бути ветований Президентом [Володимиром Зеленським]. Це вже друга відома нам спроба сформувати думку громадськості про те, що не підписаний законопроєкт нібито вже імплементують. Перша відбулася ще до Нового року. Це була зустріч з [віцепрем’єром-Міністром розвитку громад, територій та інфраструктури] Олександром Кубраковим. На зустріч тоді покликали громадські організації, зокрема і Рух ЧЕСНО. Такі зустрічі можуть стати і стали в подальшому інформаційним приводом для створення хибного уявлення, що громадський сектор та органи місцевого самоврядування вже у процесі імплементації “реформи””, – написала Вікторія Олейник.

Зустріч 18 січня була організована Всеукраїнською асоціацією громад (керівник якої Володимир Кучма підтримав №5655, – KВ), куди долучились представники ОМС з різних областей України. Презентувала проєкт та відповідала на питання заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська.

Наталія Козловська, фото: скрін з ZOOM

Зазначимо, станом на 23 січня Наталії Козловської в якості заступниці міністра розвитку громад, територій та інфраструктури немає на відповідному офіційному сайті, хоча відповідне розпорядженням Кабміну №1108-р про її призначення було прийнято 9 грудня 2022 року.

Авторка колонки нагадала про зв’язок Наталії Козловської з секретарем комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Дмитром Ісаєнком, обраним від “ОПЗЖ”, який також є віцепрезидентом Конфедерації будівельників України та фактичним власником групи девелоперських компаній “Perfect Group”.

“Його (Дмитра Ісаєнка, – KВ) вважають одним з ключових бенефіціарів цього проєкту. Примітно, що саме ексдепутати ОПЗЖ дали вирішальні голоси за законопроєкт в сесійній залі (та на засіданні профільного комітету, – KВ)”, – написала Вікторія Олейник.

Детальніше: Будівельний союз “Слуги народу” та “ОПЗЖ”

“Головна авторка проєкту [очільниця партії “Слуга народу” та голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування] Олена Шуляк не долучилась до зустрічі взагалі, хоча її виступ був запланований”, – зазначила авторка колонки.

Під час зустрічі Козловська розповідала про зміни для місцевого самоврядування, які пропонує законопроєкт №5655.

Скрін з ZOOM

“Протягом виступу Наталії Козловської у учасників виникало багато запитань на кожному етапі обговорення. Відповіддю на ці питання часто було запрошення до співпраці для подальшого покращення і змін законодавства. Проте закон вже проголосований, і, в разі підписання, зміни вносити туди буде складно й довго. І кожну правку можуть голосувати окремо, а не як у випадку з прийняттям №5655, коли майже 3400 правок прийняли без розгляду. А це ймовірно значить, що на кожну важливу правку треба буде окремо зібрати 226 голосів”, – наголосила авторка колонки.

“Єдине запитання, на яке відразу відповіла Козловська, — питання, чи читали вони з Шуляк текст проєкту. Реакція від присутніх на ствердну відповідь не забарилась”, – повідомила Вікторія Олейник.

Скрін з ZOOM

На запитання, чому ж такі обговорення не були організовані раніше на етапі підготовки тексту до другого читання, заступниця Олександра Кубракова відповіла, що такі консультації були. “Без деталей. А оскільки зустріч відбулась у режимі відеоконференції без можливості оперативно відповісти, то і дізнатись детальніше, де ж проходили такі зустрічі, і чи запрошувались туди представники самоврядування та громадськість, так і не вдалось”, – сказано в авторській колонці.

Вона нагадала, що Рух ЧЕСНО не допустили на засідання комітету під час ухвалення законопроєкту №5655. Зазначимо, так само не допустили Національну асоціацію спілки архітекторів України (НСАУ) та інші фахові асоціації.

“Висновки Головного юридичного управління ВР про неконституційність норм та рекомендації НАЗК також були проігноровані. А сам текст законопроєкту був оприлюднений лише за день до голосування, в той час, як ще за тиждень на підтримку тексту беззастережно виступила низка організацій із сумнівною репутацією, керівництво яких пов’язане з одіозним Михайлом Добкіним (екснардеп від “Партії регіонів” та “Опозиційного блоку”, ексмер Харкова, ексголова Харківської ОДА, – KВ)”, – написала Вікторія Олейник.

Нагадаємо, петиція до Президента Володимира Зеленського №22/173046-еп “Накласти вето на законопроект №5655 – котрий призведе до хаотичної забудови міст та знищення історичних пам'яток великими забудовниками” в рекордні терміни набрала необхідні 25 тис. голосів (загалом понад 42 тис. підписантів) ще 12 грудня. ВІдтоді петиція очікує на реакцію Президента. 

Детальніше:

Містогвалтівний законопроєкт №5655: Президент Зеленський може ветувати або “загубити” цей законопроєкт

Асоціація міст України закликає Президента Зеленського ветувати містогвалтівний законопроєкт №5655

“В цей самий час авторка проєкту Олена Шуляк разом з представниками Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури продовжують проводити зустрічі й говорити про №5655, як про вже прийнятий закон, який потрібно імплементувати. Всі питання щодо можливого ветування проєкту під час зустрічі залишаються без коментарів. Ба більше, Козловська відповіла на питання про петицію так: “Ми знаємо, як з'явилась ця петиція, коментувати це ми не будемо”. Проте така відповідь обурила учасників зустрічі, адже натякає на недоброчесні дії замість волевиявлення громадян. Залишилось без відповіді і запитання, яким же чином, на думку авторів, були зібрані голоси (в сесійній залі ВР, – KВ)”, – написала Вікторія Олейник.

Скрін з ZOOM

“Ставлення авторів проєкту [№5655] до громадян та самоврядування, головних бенефіціарів змін у містобудівній сфері, показове. Зустрічі організовуються вже після прийняття проєкту, без можливості вплинути на текст і покращити норми. На питання про петицію та суспільний спротив лобісти закону, які займають ключові посади у органах виконавчої влади, роблять натяки про якийсь таємний вплив, не надають жодних доказів і ніяк не реагують на заперечення цього від громадян, що підписали петицію з власного бажання та переконань. Прийнятий таємно і з порушеннями проєкт продовжують протягувати маніпулятивними методами. За таких умов вето Президента – єдино можливе рішення для відновлення роботи парламенту на благо народу та відстоювання демократичних цінностей”, – резюмувала Вікторія Олейник.

На думку KВ, крім вето Президента, партія “Слуга народу” має позбавити Олену Шуляк статусу очільниці партії, а ВР має відкликати її з посади керівниці профільного комітету ВР. Відповідні петиції системно блокуються на сайті Президента.

Нагадаємо, голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк досі є співвласницею в девелоперських ТОВ "Мідленд Девелопмент Україна" та ТОВ "Кріейтор", які залишились їй у спадок від російського мільярдера Едуарда Шифріна (“Група “Запоріжсталь”, звідки також вийшли великі підприємці з російським корінням Василь Хмельницький і Андрій Іванов).

Крім того, за інформацією джерел KВ, в 2013 році Шуляк співпрацювала з відомим “младоолігархом” часів президента-втікача Віктора Януковича – Сергієм Курченком, який після втечі в москву курував звідти вугільні схеми на окупованому росіянами Донбасі. Нагадаємо, в тому числі, за співпрацю з Курченком під час президентської кампанії Володимир Зеленський вигнав зі своєї команди політичного консультанта Олександра Харебіна.

Читайте: Лідерка “Слуги народу” Шуляк увірвалася в шпиталь до пораненого на війні київського активіста із звинуваченнями через містогвалтівний законопроєкт №5655

Фото: колаж KВ

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини києва, новини україни, володимир зеленський, опзж, слуга народу, президент україни, олена шуляк, perfect group, дмитро ісаєнко, вето, законопроєкт №5655, конфедерація будівельників україни, василь хмельницький, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, наталія козловська, комітет вр з питань організації державної влади, голова партії слуга народу, територій та інфраструктури, андрій іванов, едуард шифрін, заступниця міністра, міністерство з розвитку громад, запоріжсталь, російський мільярдер

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій