понеділок, 20 травня 2024 г.

Віцепрем'єр Кубраков через проєкт постанови Уряду протягує норми містогвалтівного законопроєкту 5655

Віцепрем'єр Кубраков через проєкт постанови Уряду протягує норми містогвалтівного законопроєкту 5655

Влада через проєкт постанови Уряду пробує протягнути норми скандальновідомого містогвалтівного законопроєкту 5655. В обхід позиції європейців, які у звіті Єврокомісії про умови вступу України до ЄС чітко зафіксували неможливість підписання президентом закону 5655 про містобудівну реформу з вираженими корупційними ризиками, Україні нав'язуються норми, які стимулюють самовільне та незаконне будівництво, передають містобудівний контроль в приватні руки

Про це KВ стало відомо з інформації ZN.UA.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

В оприлюдненій постанові йдеться про те, що уряд погоджується з пропозицією Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, яке очолює віце-прем'єр міністр Олександр Кубраков, стосовно реалізації експериментальних проектів у сфері містобудівної діяльності. Документ складається з 232 сторінок і є по суті калькою скандального закону № 5655. За інформацією джерел постанову буде вносити прем'єр-міністр Денис Шмигаль з голосу.

Постанова включає:

  • Порядок реалізації експериментального проекту щодо надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки;
  • Порядок реалізації експериментального проекту щодо розроблення, погодження та проведення експертизи проектної документації на будівництво;
  • Порядок реалізації експериментального проекту щодо набуття права на виконання підготовчих та будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів;
  • Порядок реалізації експериментального проекту щодо здійснення державного архітектурно-будівельного контролю;
  • Порядок реалізації експериментального проекту щодо здійснення державного архітектурно-будівельного нагляду.

На думку розробників постанови  метою експериментальних проектів є спрощення, доступність, прозорість, зниження корупційних ризиків при наданні адміністративних та інших послуг у сфері будівництва, побудова прозорої та ефективної системи державного архітектурно-будівельного контролю та державного архітектурно-будівельного нагляду.

Постановою визначається строк реалізації експериментальних проектів, який  становить два роки. Координатором експериментального проекту є Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури. Учасниками експериментальних проектів є фізичні та юридичні особи, які здійснюють діяльність на території України, незалежно від форм власності. Фінансування експериментального проекту здійснюється за рахунок бюджетних коштів та інших не заборонених законодавством джерел.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як зазначають експерти, постанова є практично копіпастом законопроєкту 5655, де також присутній приватний контроль від монополістів, Містобудівна палата з драконівськими повноваженнями, дозволи-індульгенції без перевірок для забудовників, нагляд Мінвідновлення за архітекторами і мовчазна згода мінкульту під час забудови історичних і культурних об'єктів тощо.

Також документ збираються голосувати з голосу, для того, щоб не дати можливості членам Кабміну його прочитати й оцінити.

Крім того, ця постанова підміняє собою Кодекс про адміністративні порушення, обмежує визначені законами права власників і наділяє Мінвідновлення не передбаченими законами повноваженнями. Цей документ зупинить будь-який рух до ЄС щойно буде винесений на голосування уряду, навіть якщо не проголосується.

Зазначається, що з приводу формату експериментальних проєктів, який активно практикує міністерство відновлення на чолі з віце прем'єр міністром Олександром Кубраковим , вже висловилося НАЗК, уточнив, що “запровадження одного з “експериментальних” проектів за рішенням Кабінету Міністрів України призведе до вчинення Кабінетом Міністрів України дій та прийняття рішень, які виходять за межі його повноважень”.

Як писала KВ, майже два роки триває і зараз заходить в критичну фазу війна проти архітекторів авторів законопроєкту №5655 – на чолі з головою партії “Слуга народу” Оленою Шуляк  і її “патроном”, нардепом від заброненої ОПЗЖ та великим забудовником Дмитром Ісаєнком. Президент Володимир Зеленський досі не ветував законопроєкт, незважаючи на вимоги народу та професійних громад. Користуючись цим, лобісти великих забудовників, до яких де-факто доєднались міністр цифрової трансформації Михайло Федоров і віцепрем’єр з відбудови Олександр Кубраков зі своєю заступницею Наталією Козловською, просувають законопроєкт №5655, як нібито вже діючий. Водночас, користуючись суспільним положенням і телефонним правом, союзники забудовників намагаються знищити архітектурну спільноту через безглузді кримінальні справи. Все це є злочином проти України, хоча б тому що саме архітектори стануть головними рушіями розбудови нової України – після нашої Перемоги над російською федерацією.

Нагадаємо, законопроєкт №5655, який було прийнято в другому читанні 13 грудня 2022 року завдяки голосам нардепів від забороненої проросійської ОПЗЖ, досі не ветовано Президентом Володимиром Зеленським попри вимоги відповідної петиції.

Детальніше: Містогвалтівний законопроєкт №5655: Президент Зеленський може ветувати або “загубити” цей законопроєкт

Нагадаємо, Європейська комісія вважає, що Україна повинна утриматися від ухвалення скандального закону про містобудування в його нинішньому вигляді, оскільки він створює чималі корупційні ризики та ризики безправ’я органів місцевого самоврядування. Власне, законопроект був прийнятий в цілому Верховною Радою (ВР) у грудні торік, але з того часу не завізований Президентом України – попри лобізм авторки документу Олени Шуляк (голова партії “Слуга народу”). Раніше Європарламент закликав Володимира Зеленського не підписувати цей законопроект. 

Читайте: Єврокомісія застерігає Україну від ухвалення містогвалтівного закону, який лобіює будівельна мафія

Фото: ZN.UA

КиївВлада

Оксана Олійникова

Теги: новини україни, олена шуляк, дмитро ісаєнко, нсау, олександр кубраков, мінрегіон, мінцифри, постанова, законопроєкт 5655, мінінфраструктури, містогвалтівний законопроєкт

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій